Особливості використання EXPLAINABLE AI у біомедичній обробці зображень: прозорість та інтерпретованість моделей - Пилипець, Ю.О.; Ярославський, Я.І.; Волосович, О.С. (Оптико-електроннi iнформацiйно-енергетичнi технологiї, 2026)
Штучний інтелект (ШІ) глибоко інтегрувався в численні наукові галузі, включаючи біомедичну обробку зображень і сигналів. Зростаючий інтерес до цієї галузі призвів до сплеску досліджень, про що свідчить різке зростання наукової активності. Використовуючи великі і різноманітні набори біомедичних даних, моделі машинного навчання і глибокого навчання трансформували різноманітні завдання - такі як моделювання, сегментація, реєстрація, класифікація і синтез - часто перевершуючи ефективність традиційних методів. Тим не менш, основна проблема залишається: складність перекладу результатів, отриманих за допомогою ШІ, в клінічно або біологічно значущі рішення, що обмежує практичну корисність цих моделей. Пояснюваний ШІ (Explainable AI, XAI) прагне подолати цю прогалину, покращуючи інтерпретованість систем ШІ та пропонуючи прозорі пояснення їхніх рішень. Для вирішення цієї проблеми розробляється все більше підходів, і інтерес до цієї теми в науковому співтоваристві продовжує зростати.