Метод автоматизованої стандартизації назв метизів на основі LLM-моделі - Старжинський, В.Ю.; Бісікало, О.В. (Оптико-електроннi iнформацiйно-енергетичнi технологiї, 2026)
У статті представлено метод автоматизованої стандартизації неструктурованих технічних назв метизної продукції на основі великих мовних моделей (LLM). Розглянуто архітектуру системи, що базується на локальному інференсі моделі Mistral-7B через сервер LM Studio, що забезпечує конфіденційність промислових даних. Проведено порівняльний аналіз методу «Instructor» із використанням Pydantic-валідації та авторського методу прямої JSON-серіалізації на основі Few-Shot Prompting. Результати експерименту демонструють, що прецизійне налаштування промптів та контекстне навчання дозволяють досягти 100% точності у формуванні назв згідно з міжнародними стандартами DIN/ISO та ДСТУ. Запропоноване рішення автоматизує процеси оновлення баз даних SQLite3, мінімізує «людський фактор» та забезпечує коректну багатомовну локалізацію технічної номенклатури.