Особливості проектування та оцінювання баз даних для медичних інформаційних систем - Костішин, С.В.; Тимчик, С.В.; Криворучко, І.О. (Оптико-електроннi iнформацiйно-енергетичнi технологiї, 2026)
У статті досліджено особливості проектування та оцінювання баз даних (БД) для медичних інформаційних систем (МІС). Розглянуто сучасну парадигму переходу до цифрових екосистем та роль стандартів HL7 FHIR і DICOM у забезпеченні інтероперабельності. Особливу увагу приділено математичному обґрунтуванню якості проектних рішень за допомогою метрик Холстеда, теорії масового обслуговування (модель M/M/1) та формули Кінгмана для аналізу продуктивності. Автором запропоновано методику розрахунку інтегрального показника якості БД, що враховує складність, швидкість, надійність та ефективність використання ресурсів. Визначено етапи проектування на основі DFD та ERD моделей, а також проаналізовано переваги гібридної архітектури, що поєднує реляційні та NoSQL рішення для захисту чутливих медичних даних згідно з законодавством України.