Формування зображень з використанням адаптивного суперсемплінгу із перекриттям тайлів - Білинський, Й.Й.; Стахов, О.Я.; Кадук, О.В.; Бабій, Б.В. (Оптико-електроннi iнформацiйно-енергетичнi технологiї, 2026)
. У статті запропоновано новий метод адаптивного суперсемплінгу з перекриттям тайлів (AOTSS). Метод базується на розбитті зображення на квадратні тайли з додатковою зоною перекриття, що усуває артефакти на межах суміжних обчислювальних блоків. Для плавного переходу між тайлами використовується кубічна вагова функція змішування. Адаптивний розподіл обчислювальних ресурсів реалізується через функцію складності, яка враховує градієнт інтенсивності, варіацію глибини сцени та щільність країв. Кількість субпіксельних вибірок автоматично збільшується у складних ділянках і зменшується у однорідних зонах, що знижує загальне обчислювальне навантаження. Математична модель підтверджує, що похибка зменшується обернено пропорційно кореню з кількості семплів, а тайловий артефакт усувається зі зростанням ширини перекриття. Порівняльний аналіз із методами MSAA, SSAA та TAA демонструє переваги запропонованого підходу за співвідношенням якості та продуктивності. Метод є перспективним для інтеграції у GPU-орієнтовані пайплайни рендерингу реального часу.