Інформаційна система керування обліком студентів у гуртожитках - Войцеховська, О.В.; Бабюк, Н.П.; Маліцький, В.В. (Оптико-електроннi iнформацiйно-енергетичнi технологiї, 2026)
Розроблено інформаційну систему керування обліком студентів у гуртожитках, яка призначена для автоматизації процесів управління студентськими гуртожитками, зокрема обліку, рейтингування та контролю проживання студентів. Проведений порівняльний аналіз існуючих систем показав відсутність в них можливостей ведення та автоматизації процесів рейтингування і фіксації порушень. Визначено функціональні та нефункціональні вимоги до розробленої інформаційної системи. На основі визначених вимог систему спроектовано за клієнт-серверною архітектурою, розроблено структуру клієнтської та серверної частин. Взаємодія між рівнями клієнт-серверної архітектури інформаційної системи побудована через API. В системі керування обліком студентів реалізовано функції авторизації користувачів, перегляду та редагування даних студентів, додавання нових студентів до бази даних та автоматизованого створення звітності та рейтингування. Для забезпечення контролю доступу до системи користувачам присвоюється певна роль із відповідними правами. Розроблено вебдодаток з використанням сучасних технологій, зокрема для клієнтської частини використано React, я для серверної – Node.js. Реалізована інтеграція з Google Drive API для завантаження та перегляду файлів з фіксацією порушень. Сувора автентифікація користувачів на рівні API відбувається засобами платформи Firebase Authentication. Виконане оцінювання витрат ресурсів показало, що на фазі розробки та розгортання системи необхідна підвищена увага до системно-інженерної діяльності розробників