Біофізичне обґрунтування мікроконтролерного модуля до персоналізованих тактильних навігаційних систем для осіб з вадами зору - Соколов, А.А.; Дацок, О.М.; Носова, Т.В.; Жемчужкіна, Т.В.; Мельник, В.В.; Авер’янова, Л.О.; Аврунін, О.Г. (Оптико-електроннi iнформацiйно-енергетичнi технологiї, 2026)
У роботі представлено підхід до побудови персональної навігаційної системи для осіб з порушеннями зору, що базується на поєднанні методів комп’ютерного зору та тактильного зворотного зв’язку. Запропоновано архітектуру системи, яка використовує смартфон сенсорну платформу та модифіковану перчатку з вібраційними моторами як засіб подачі просторової інформації. Розглянуто біофізичні основи тактильного сприйняття, на основі яких сформульовано вимоги до частотного діапазону, місця розташування моторів та структури вібросигналу. Запропонована система є масштабованою, енергоефективною та придатною до щоденного використання в умовах обмеженої інфраструктури.