ЗУМ-варіоптичні системи оптоелектронних датчиків - Чиж, І.Г.; Тимчик, Г.С.; Губійчук, Р.О.; Карась, О.В. (Оптико-електроннi iнформацiйно-енергетичнi технологiї, 2026)
Основна увага в цій статті приділяється застосуванню елементів адаптивної оптики у варіооптичних системах оптоелектронних сенсорів. Метою є забезпечення варіосистем змінними значеннями їх зовнішніх параксіальних параметрів та характеристик за умови нерухомості компонентів системи. Розроблено основи попереднього проектування оптичних систем автофокусування, зум-афокальних та зум-релейних систем, які дозволяють синтезувати такі системи з урахуванням вимог до їх зовнішніх характеристик та параметрів. Представлено результати досліджень двокомпонентних варіосистем цих типів з використанням рідинних варіолінз, що функціонують на ефекті електрозмочування або на використанні еластомерної мембрани, форма якої регулюється зовнішнім механічним тиском. Це продукти Corning® Varioptic®. Optotune®. Дослідження систем автофокусування, зум-афокальних систем типу Galileo та Kepler, а також оптичних систем з зум-релейним керуванням показали вплив робочих діапазонів оптичної сили варіолінз та діаметрів їх апертур на їх зовнішні параксіальні параметри та розмір їхнього поля зору. Показано, що можливо створювати зум-оптичні системи всіх вищезгаданих типів, використовуючи лише дві рідкі варіолінзи. Також показано вплив функціональних параметрів цих рідких варіолінз на розміри оптичних систем. Матеріали статті адресовані фахівцям, які створюють зум-оптичні системи оптоелектронних датчиків.