Джонс-матрична реконструкція оптичної анізотропії плівок біологічних рідин в інтелектуалізованій системі поляризаційної інтроскопії при оцінюванні патологій - Шолота, В.В. (Оптико-електроннi iнформацiйно-енергетичнi технологiї, 2026)
В статті розглянуто метод Джонс-матричної поляризаційної реконструкції двовимірних розподілів лінійного та циркулярного дихроїзму дегідратованих плівок біологічних рідин на основі вимірювання інтенсивностей, покладений в основу оцінювання патологій в інтелектуалізованій системі поляризаційної інтроскопії. Застосовується багатопараметричний аналіз виміряних мап на основі вейвлет-перетворення, статистичного оброблення та нечітких класифікаційних моделей. Досягнуто підвищення достовірності оцінювання станів «норма»-«патологія» в системі за рахунок багатопараметричного інтелектуалізованого аналізу в порівнянні із аналогами на 1,5%-1,7% в залежності від масштабних коефіцієнтів вейвлет-перетворення.